Skip to content

Lokale nyheder – torsdag d. 28. juni

Efter sommerferien skal børn i udvalgte 0. klasser gennem en sprogprøve. Folketinget har vedtaget, at sprogprøver fra august næste år skal være obligatorisk for alle de 44 skoler, hvor over 30 procent af eleverne bor i udsatte boligområder.

Men 24 af skolerne har sagt ja til at teste sprogprøverne alle fra begyndelsen af det kommende skoleår. En af dem er Humlehøj-Skolen i Sønderborg.

Hvis børn dumper sprogprøven, kan de få ekstra danskundervisning og forsøge igen. Hvis man ikke består tredje eller fjerde gang, må eleven gå et år om.


En gruppe borgere i Blans arbejder på etablering af en ny købmand, hvis det viser sig, at den “gamle” købmand ikke kommer tilbage efter sin alvorlige ulykke.

– På baggrund af den meget triste omstændighed med Ole købmand er vi en gruppe, som ønsker at bevare købmanden i Blans, skrev initiativgruppen i et opslag på landsbyens Facebook-side Blansigeren tidligere på måneden.

Siden begyndelsen af juni har Let-Køb i Blans været lukket efter, at købmand Ole Prinds kom alvorligt til skade efter et fald ned af en trappe. Butikken var med Ole Prinds forældres tilladelse tidligere på måneden kortvarigt åben med det formål at holde udsalg og få tømt hylderne, men har siden stået helt stille.


Den 46-årige Mona Youssef Fahd fra Socialdemokratiet stopper i Sønderborg Byråd. Det gør hun fordi hun flytter fra Sønderborg Kommune.

– Jeg flytter til Aarhus, og jeg forhandler om et job i Randers, som jeg forventer falder på plads inden længe, siger Mona Fahd.

Hun fik ved kommunalvalget i november 2017 196 personlige stemmer, og hun har siddet i børne- og uddannelsesudvalget og i social- og seniorudvalget. Det er den erfarne politiker Svend Erik Petersen, der overtager Mona Fahds plads i byrådet og udvalgene.


I aftes var der byrådsmøde i Sønderborg – det bød ikke på de store diskussioner. Der var dog lidt debat – og især om en udvidelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Ringriderpladsen i Sønderborg. Sådan en vil give mulighed for, at Sønderborg Statsskole kan bygge en hal på 56 gange 26 meter og med 12 meter i højden.

I første omgang blev formand for Ringriderfesten i Sønderborg, Jes Andersen, mildt sagt vred over, at Sønderborg Kommune end ikke havde drøftet sagen med ham og ringriderfesten. Men efter en del omtale i JydskeVestkysten fandt parterne hinanden i en – hvis ikke kærlig omfavnelse – så da en gensidig forståelse og tilfredshed. For efter et møde kunne Ringriderfesten i Sønderborg leve med, at der kan bygges en hal nede ved Sønderborg Skatehal – i et område, der ikke berører Børneland, sådan som der først var lagt op til.

– Jeg vil gerne beklage, at den dialog ikke blev taget på et tidligere tidspunkt, sagde borgmester Erik Lauritzen.