Skip to content

Lokale nyheder – tirsdag d. 19. juni

62 af landets kommuner har udstedt afbrændingsforbud op til Sankt Hans. Sønderborg Brand og Redning afventer vejrudsigten.

– Rigtig mange kommuner har udstedt afbrændingsforbud. Vi holder øje med tørkeindekset. Det er afhængigt af geografien, hvor tørt der er i en kommune. Flere har brandfarlige heder og klitter. Det har vi ikke så meget her i Sønderborg, hvor der er mere landbrugsjord. Vi holder især øje med Kegnæs og Kær, hvor der er meget tørt, siger beredskabsinspektør Pia Hamann.

– Vejrudsigten lover regn løbende gennem ugen. Vi må overveje, om det er nok til at afværge et afbrændingsforbud. Folk har passet på. Vi har ikke haft så store udrykninger til naturbrande grundet henkastede cigaretskod og andet, som andre har. Vi udsteder ikke forbud selve Sankt Hans aften og dag. Kommer det, bliver det senest fredag, siger Pia Hamann med opfordring til at holde øje med et eventuelt afbrændingsforbud på Sønderborg Brand & Rednings Facebook side.

Brand & Redning havde så småt forberedt et afbrændingsforbud mandag, men det afværgede weekendens regn. Det hele står og falder med hvor meget regn, der kommer i løbet af ugen.


Den medicinske akutafdeling AMVA på Sønderborg Sygehus er normeret til 26 patienter, og lørdag var der stort set fuld hus med 25 indlagte.

Men inden dagen var omme, havde afdelingen udvidet bemandingen til det dobbelt, oprettet en særlig afdeling for forgiftede og patienter, som var under observation for botulisme, populært kaldet pølseforgiftning.

Personalet valgte at åbne en særlig stue for deltagerne i det private selskab, der fredag var mødtes til brunch, senere eftermiddagskaffe og aftensmad, og formentlig er blevet forgiftet af en af retterne. Alle var tidligere ansatte på Sønderborg Sygehus med Rasmus Caspersen som undtagelse.

Han havde hjulpet sin kone med at arrangere sammenkomsten og også spist af den mad, de tidligere kolleger nød.

Der ventes at gå endnu nogle dage før man har et bud på smittekilden.


Finansminister Kristian Jensen(V) fik et indtryk af robotteknologi i rivende udvikling, da han mandag lagde vejen forbi to virksomheder i Sønderborg.

– Hvis de der kan laves til oprydning i et teenageværelse, så vil jeg gerne have et par stykker med, lød det vittigt fra finansminister Kristian Jensen, da han sammen med blandt andre partikollega og regionsrådsformand, Stephanie Lose, mandag formiddag besøgte EasyRobotics og Hannemann Engineering i Sønderborg.

Ministeren var taget til de to mindre, men højteknologiske virksomheder på Stødagervej i byens nordøstlige erhvervsområde for at se på robotteknologi. Det var som led i flere ministres besøg hos virksomheder i området i forbindelse med regeringens Disruptionsråds fokus på teknologi og arbejdskraft.


Det er efterhånden blevet en tradition for den danske kongefamilie, at kronprinsparret holder en længere sommerferie på Gråsten Slot, inden dronningen ankommer til sin ferie i det sønderjyske. Det gentages i år, når kronprinsparret samt de fire børn ankommer til Gråsten i løbet af juli.

Det giver parret mulighed for at hilse på Gråsten Ringridnings rytteroptog, som går forbi Gråsten Slot søndag den 15. juli.

– Det er dejligt, at de vil hilse på optoget igen i år. Det er meget positivt for ringriderfesten, siger ringriderformand Bo Hansen til Jydske Vestkysten.

Den kongelige familie har sagt ja til at hilse på rytteroptoget de sidste mange år. Alt efter hvem der holder ferie på slottet, kommer familien ud og hilser på rytteroptoget. Sidste år var det dronning Margrethe, og året før var det både dronningen og kronprinsparret med børnene.