Skip to content

Lokale nyheder – onsdag d. 9. maj

Tirsdag aften ved 22-tiden blev en bilist blev ramt af en granitsten, som blev smidt fra en motorvejsbro i Tyskland umiddelbart syd for grænseovergangen ved Padborg. Det oplyser det tyske politi i Flensborg.

Stenen smadrede forruden og skadede bilisten, som dog selv var i stand til at trække ind til siden. Tysk politi, brandvæsen og redningsmandskab blev tilkaldt til ulykken.

Granitstenen måler 25 gange 25 centimeter. Den blev fundet i midterrabatten.

Ulykken og oprydningsarbejdet derefter medførte ca. 300 meter kø på den danske side af motorvejen i retning mod Tyskland. Syd- og Sønderjyllands Politi omdirigerede derfor trafikken til Tyskland gennem Padborg by fra midnat til kl. to natten til onsdag.

En halv time før stenen blev kastet ved Ellund blev en anden sten kastet ned på motorvejen fra en motorvejsbro syd for Brarup ca. ti kilometer længere nede i Slesvig-Holsten. Det oplyser det tyske politi i Flensborg.


Statsminister Lars Løkke Rasmussen kommer på besøg hos det danske mindretal syd for grænsen. Statsministeren har sagt ja til at tale ved mindretallets årsmøder den1.-3. juni. Det oplyser Flensborg Avis.

Også formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, kommer til årsmøderne. Det samme gør kultur- og kirkeminister Mette Bock, og hendes bror, udenrigsminister Anders Samuelsen. Flere tidligere ministre og medlemmer af Folketinget deltager også i årsmøderne syd for grænsen.

Det er første gang siden daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, deltog i årsmøderne i 2002, at der igen er deltagelse af en dansk statsminister. I 2015 meldte Helle Thorning-Schmidt, afbud på grund af folketingsvalget.

Lars Løkke Rasmussen taler på friluftsmødet i Flensborg den 3. juni.


– Det er frisk. Det er dejligt, at en ung ansat blander sig i debatten og tør stille spørgsmålstegn ved den måde, vi har kørt det gennem mange år.
Sådan reagerer den lægefaglige direktør for Sygehus Sønderjylland, Bjarne Dahler-Eriksen, på den unge turnuslæge Malthe Wandall-Holms debatindlæg i Politiken.

Sygehus Sønderjylland har ikke nogen opgørelse over, om patienterne foretrækker indlæggelse i Sønderborg frem for Aabenraa. Men hvert år gennemføres den landsdækkende patienttilfredshedsundersøgelse over samtlige sygehusafdelinger i Danmark. Kigger man i resultaterne fra 2017, vil man finde, at andelen af utilfredse patienter er lidt større på Aabenraa Sygehus frem for Sønderborg Sygehus.

Men det lader sig ikke gøre at sammenligne de to sygehuse, mener Bjarne Dahler-Eriksen:

-Rigtig meget af den behandling, der finder sted på Sønderborg Sygehus, er planlagt. Patienten er ventet, forløbene er skræddersyet og tilrettelagt, og det opleves mere tilfredsstillende for patienten, forklarer han.

I Aabenraa derimod kommer de fleste patienter ind akut.


Det var en 58-årig kvinde fra Slesvig-Holsten, som tirsdag aften blev ramt af en granitsten, der blev smidt ned fra en bro over motorvej A7 ved Ellund, umiddelbart syd for den dansk-tyske grænseovergang ved Frøslev.

Kvinden blev alvorligt kvæstet, og hun er nu indlagt på et sygehus i Flensborg. Det oplyser Christian Kartheus, pressetalsmand for politiet i Flensborg, onsdag til TV SYD.

Han oplyser, at politiet ikke har foretaget anholdelser i sagen. Kvindens bil er i politiets varetægt, det samme er den granitsten, som blev kastet fra motorvejsbroen.