Skip to content

Lokale nyheder – onsdag d. 31. januar

Tusindvis af unge syd- og sønderjyders fortrolige personoplysninger er blevet indsamlet i strid med loven. Blandt andre Sønderborg Kommune har således deltaget i den landsdækkende ungdomsundersøgelse Ungeprofilundersøgelsen. Her besvarer unge og børn ned til 12 år spørgsmål om blandt andet deres seksuelle aktiviteter, handicap, omgang med alkohol og stoffer, vold i hjemmet og kriminalitet.

Problemet med undersøgelsen er, at forældre, børn og unge er blevet informerede om, at; “alle elever er sikret fuld anonymitet i undersøgelsen, og det er således ikke muligt at spore den enkelte elevs besvarelse”. Men det passer bare ikke. Og det gør dataindsamlingen ulovlig, skriver Politiken.

Ifølge avisen indsamles og registreres der nemlig også data om børnenes fødselsår, fødselsmåned, fødselsland, postnummer, skole og klasse i undersøgelsen. Med de oplysninger vil man kunne identificere personen bag besvarelsen, og det har nu fået Komiteen for Sundhedsoplysning, der står bag undersøgelsen, til at lukke den og bede alle deltagende kommuner om at slette data fra undersøgelsen.


SønderjyskE og træner Kasper Christensen fik med tirsdagens sejr på 44-29 over TM Tønder en opmuntring, inden nedrykningskampen i håndboldligaen genoptages.

– Det var opløftende set fra vores side. Vi kan ikke bruge det til en kæft, hvordan Tønder spillede kampen, og hvis du spørger mig, kan vi ikke bruge det til noget, at det var mod dem, men vi kan bruge, at der var drive og tempo og mange individuelle præstationer i begge ender, sagde SønderjyskE-træneren.


Trods et travlt 2017 har ejerne af Passivbyg i Hørup begæret firmaet konkurs. Kassen var tom på grund af for dårlig indtjening. Det skriver Jydske Vestkysten.

– 2017 var faktisk et super år for os, men vi er druknet i vores egen succes. Vi har haft nok af aktivitet, men indtjeningen har været for lav især i de seneste projekter, siger Claus Nielsen, som sammen med Jens Thorsen etablerede Passivbyg i 2011.

Claus Nielsen fortæller, at man helt ind til før jul faktisk troede, at alt så nogenlunde fint ud, da regninger fra samarbejdspartnere begyndte at vælte ind. Der var ikke penge nok til at betale dem alle, hvorefter man ikke så anden udvej end at gå den tunge vej til Skifteretten i Sønderborg.


De mørke morgener skaber usikre og farlige situationer på busstationen i Sønderborg, mener chauffører, der efterlyser mere lys. Den nye cykelsti med flytningen af bybusserne har forværret situationen.

Efter flytningen er busserne blevet anvist plads på et område tæt ved p-pladsen til biler og taxaer. Men her er der temmelig mørkt.

– Her kunne vi altså godt bruge noget ekstra lys. Det er ret utrygt som chauffør ikke at kunne orientere sig ordentligt, siger chauffør Erik Sørensen, som kender til flere kolleger med samme bekymring.

Kommunens afdeling for projekt og anlæg forsøger i øjeblikket at finde en løsning på problemet.