Skip to content

Lokale nyheder – onsdag d. 18. april

Det var ingen hemmelighed, at der ville være en stor risiko for underminering ved oversvømmelse, hvis Strandpromenaden ved Sønderborg Bugt blev lagt i klinker. Det var tværtimod på et fuldt oplyst grundlag, at politikerne valgte at lægge den i flotte sorte saltvandsresistente klinker. Det skriver Jydske Vestkysten i dag.

Strandpromenaden til 26 millioner kroner, blev indviet i sommeren 2017. Ni måneder senere blev den ødelagt i en kombination af højvande, hård kuling og bølger, der slog ind over muren, så saltvandet væltede ned over promenaden.

Men Sønderborg Kommunes økonomidirektør og talsmand i sagen om Strandpromenaden, Bjarke Eriksen, mener ikke, at Sønderborg Kommune dermed skal kaste håndklædet i ringen og tage ansvaret selv og alene.

– Vi afventer stadig en redegørelse fra vores rådgiver. Vi har rykket for svar, men kan ikke få et svar på, hvornår vi kan forvente redegørelsen. Før vi har den, kan vi ikke udtale os om, hvor ansvaret kan ligge, siger han til avisen.

Du kan læse mere om sagen på jv.dk


Vi skal blive bedre til at sortere affald. Det er EU’s og nationale målsætninger. Målet er, 50 procent husholdningsaffald genanvendes i 2020 og stigende mængder årene frem. Sønderborg Kommune har holdt møde med landsbylaug samt repræsentanter for etageejendomme og sommerhusområder for at drøfte, hvad en fremtidig affaldsplan 2019-2024 skal indeholde.

– Vi mangler fortsat 5000-6000 tons i at nå 50 procent genbrug. Vi taler med sommerhusejerne, om de eventuelt kan blive bedre til at sortere husholdningsaffald. Det er jo der, man giver sig tid til at skrælle kartofler og den slags, fortæller miljøøkonom Martin Mogensen fra Sønderborg Kommune.


Stakken af ansøgninger er vokset på studiekontoret på SDU’s campus i Sønderborg. Her kan man mærke, at samarbejdet med Sønderborg Kommune og de lokale virksomheder har båret frugt.

– Vi er stolte over de flotte tal. Vi har fået flere kvote 2-ansøgere end forventet. Man kunne frygte, at den nye elektronikuddannelse ville koste på antallet af ansøgere til mekatronik-uddannelsen i Sønderborg, men det har ikke været tilfældet, fortæller uddannelsesansvarlig Ib Christensen, der kan konstatere, at det bliver nødvendigt at udvide det nye hold af elektronikingeniører.

Der er ikke kun fremgang på ingeniøruddannelsen. På Europæiske Studier og Erhvervsøkonomi er søgningen steget med henholdsvis 50 og 39 procent. I alt har 225 søgt ind via Kvote 2, hvor det er meritter og erfaring frem for karaktergennemsnittet, der er afgørende. Det svarer til 36 procent flere ansøgninger end på samme tid sidste år.


Både Dansk Folkepartis Stefan Lydal og Venstres Peter Hansen frygter, at Sønderborg Kommune kommer til at betale for renovering af den nye strandpromenade. Fordi kommunen kendte til risikoen ved at lægge promenaden i klinker.

– Teknisk udvalg er jo blevet advaret, og dermed er Sønderborg Kommune og byrådet jo blevet gjort opmærksom på, at der var en stor risiko ved at vælge klinkerne, siger Stefan Lydal til Jydske Vestkysten.

Venstres politiske ordfører, Peter Hansen, ærgrer sig. Men han er tilbøjelig til at være enig med Stefan Lydal.

– Det ser ikke for godt ud, og det ender med, at jeg får ret i, at når alt støvet har lagt sig, så ender regningen ét sted: Hos Sønderborg Kommune, siger Peter Hansen. Han ærgrer sig over, der ikke blev lagt asfalt i stedet for klinker.