Skip to content

Lokale nyheder – mandag d. 5. februar

To friskoler topper i Sønderborg kommune, når det gælder om at gøre eleverne dygtigere fagligt, end man skulle forvente ud fra deres sociale baggrund.

Nummer et i kommunen og nummer 44 på landsplan er Kegnæs Friskole med 0,7 karakterpoint.

– Indlæring giver ingen mening, hvis der ikke er trivsel. At eleverne har ro i sig selv og arbejdet. Vi har gruppestørrelser omkring de 15. Det er overskueligt både for børn og lærere, som dermed kan se det enkelte barn i øjnene hver dag, siger friskoleleder Jens Billum til Jydske Vestkysten.

På en delt andenplads i Sønderborg Kommune og nummer 125 på landsplan ligger denne gang Nordborg Slots Efterskole og Eckersberg Børneunivers med 0,5.


Et hus på Klynstoft i Guderup havde natten til lørdag ubudne gæster.

Tyvene skaffede sig adgang ved at knuse en rude i hoveddøren, men der blev umiddelbart ikke stjålet noget.


Skal gravfred kun handle om jordbundsforhold og nedbrydningstid? Sådan tænkte Lisbeth Gade Nissen, da hun læste om Havnbjerg Sogn, der netop har forkortet fredningsperioden for gravsteder, hvor dødfødte og spædbørn er begravet i kister. Tidligere skulle kisterne blive i jorden i mindst 30 år, ligesom det gælder for voksne begravet i sognet. Men i vedtægterne ændres grænsen nu til 10 år, da de lokale myndigheder vurderer, at de små kister og barneknogler er nedbrudt på den tid. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Men dermed gør man forældrene en bjørnetjeneste, mener Lisbeth Gade Nissen, som for godt seks år siden selv mistede sin kun to uger gamle søn.

– Jeg synes, at det følelsesmæssigt er tidligt at skulle forholde sig til, om man vil bibeholde sit barns gravsted efter 10 år. Man stiller forældre i et etisk dilemma, fordi man kun tager hensyn til biologi, siger hun.

I dag varierer fredningsperioden for kistebegravede fra sogn til sogn.


I langt de fleste syd- og sønderjyske kommuner blev der begået færre indbrud mod private boliger i 2017 end i 2016. Kun Kolding, Vejen og Billund oplevede en stigning.

På landsplan faldt antallet af indbrud i private boliger med cirka 10 procent fra 2016 til 2017. Både Esbjerg, Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Fanø og Haderslev ligger i Syd- og Sønderjylland bedre end gennemsnittet.