Skip to content

Lokale nyheder – fredag d. 6. april

250 udskolingselever samles i dag i Science- og oplevelsesparken Universe hvor de både skal blive klogere og skabe sig et netværk udover det de har i det daglige.

– Ofte er det sådan at friskoleelever skal skabe en del af deres netværk uden for skoletiden. Her er det både en udfordring for eleverne med små årgange og kommunens mange lokalsamfund. Efterhånden som eleverne bliver ældre, opstår der et naturligt behov for at mødes med andre jævnaldrende, ikke kun på de sociale medier, men også at mødes personligt, fortæller Arne Munkgaard, der er skoleleder på Svenstrup Friskole.

Tanken er at der skal laves arrangementer to gange om året for udskolingseleverne på friskolerne her i området. I dag hvor de mødes i Universe er således første gang.

Her bliver eleverne blandet i hold og sendt ud på opgaver og undervisningsforløb i Universe.


Op mod 50.000 mennesker deltog den 11. juli 1920 i genforeningsfesten på Dybbøl Banke, hvor også kong Christian X deltog. I disse år er staten, et syddansk præsidium, kommuner og foreninger i fuld gang med planlægningen af aktiviteter i løbet af 2020, som er 100-året for Genforeningen.

Sønderborg Kommune skal være med til at planlægge og finde penge til begivenhedens højdepunkt på Dybbøl Banke den 11. juli 2020. Kulturudvalget har for nylig drøftet markeringen, og emnet tages op igen senere på året.

– Vi kan ikke gå i detaljer om markeringen endnu. Men det er vigtigt, at den 11. juli bliver en unik dag, og at hele 2020 indeholder en række kulturelle begivenheder. Vi er meget opmærksomme på, at det ikke skal være elitært, der skal være fokus på det folkelige som i 2014, siger Stephan Kleinschmidt, der er udvalgsformand.


Fra i dag og frem til på søndag d. 8. april er der LAN-party på EUC Syd. Der er 100 tilmeldte, og det er hvad der er plads til i Faverihallen på Hilmar Finsens Gade i Sønderborg.
De tilmeldte dyster i taktiske holdspil, hvor der dystes på de digitale slagmarker.

Deltagerne er stort set alle elever på EUC Syd. De kommer enten fra forskellige erhvervsuddannelser eller er htx-elever fra gymnasiet – og også fra andre af EUC Syds adresser og byer end bare Sønderborg.

En af arrangørerne, instruktør Stephan Seidel, fortæller, at EUC Syd holder LAN-party flere gange om året:

– Det er meget populært, og der deltager af og til også medarbejdere, hvoraf nogle har deres store børn med, ligesom nogle af eleverne kan have deres søskende med, fortæller Stephan Seidel.

– Der bliver gået op i kampene og mange af de unge mennesker spiller næsten uafbrudt i dagene, så de har simpelthen en sovepose med og finder et sted her på skolen at lægge sig, slutter Stephan Seidel.


Tallene for hvor mange, der har søgt ind på gymnasier, er nu opgjort. Og for Sønderborgs to almene gymnasiers vedkommende betyder det, at Sønderborg Statsskole på Kongevej har modtaget 289 ansøgere mod 278 sidste år, mens Alssundgymnasiet på Grundtvigs Alle har fået 143 mod 165 ansøgere sidste år. Det er henholdsvis en forøgelse på fire procent og en tilbagegang på 13 procent.

– Vi havde ikke regnet med, at vi skulle se en stigning i år, da vi jo ser ind i de mindre årgange. Men tallene skal også tages med forbehold, da der kan ske forskydninger, når nogle fortryder og skifter mening, forklarer rektor på statsskolen, Ole Kamp Hansen.

Statsskolen har godt 900 elever på skolen, hvor cirka 280 nye kommer til hvert år.